Буряк, безумовно, смачний і корисний овоч. Крім того, з нього можна приготувати багато різних страв. Я готова поділитися з вами рецептами найсмачніших страв з буряка. Тут представлені як холодні страви, так і гарячі. Зрозуміло, що я не забула і про борщ:), але тут він досить незвичайний. Переконайтеся у всьому самі.
1. Карпаччо з буряка і яблук
Прекрасна італійська страва з досить простих продуктів! Хочете чогось особливого? Тоді починайте готувати!
Складові:
- 3 відварені буряки
- 3 солодких яблука
- 75 г ядер волоських горіхів
- 1 лимон
- 1 столова ложка олії волоського горіха
- перець
Приготування:
-
Читайте также — 8 простих страв на вечерю
Вичавіть лимонний сік.
- Почистьте і наріжте буряк на дуже тонкі скибочки. Викладіть їх круглим каскадом на шість порційних тарілок.
- Вимийте і ретельно висушіть яблука. Розріжте їх на четвертинки й видаліть насіння. Наріжте їх вздовж тонкими скибочками, збризніть лимонним соком. Поперчіть.
- Яблуко викладіть зверху на буряк, теж каскадом.
- Полийте горіховою олією. Подрібніть волоські горіхи та посипте ними карпаччо.
- Подавайте страву на стіл.
2. Салат із макаронами, буряком та сиром фета
Мені до вподоби чудове поєднання буряка з сиром. А цей салат з макаронами дозволить і вам у цьому переконатися!
Складові:
- 400 г макаронів (бажано спіральки)
- 150 г фети
- 150 г відвареного буряку
- 50 г кедрових горіхів
- 50 г тертого сиру пармезан
- трохи сухариків
- 4 гілочки базиліка
- 4 гілочки петрушки
- 5 столових ложок оливкової олії
- сіль і перець
Приготування:
-
Читайте также — 5 легких рецептів пирогів для тих, хто вчиться пекти
Приготуйте макарони в киплячій підсоленій воді, як зазначено на упаковці.
- Злийте воду і перемішайте їх з 1 чайною ложкою оливкової олії, дайте охолонути.
- Тим часом, зробіть бурякове песто. У блендері змішайте нарізаний кубиками буряк, оливкова олія, попередньо промите листя базиліка і петрушки, кедрові горіхи, тертий пармезан, сіль і перець до консистенції песто.
- Додайте песто в макарони та покладіть ще подрібнену бринзу.
- Добре все перемішайте, посоліть, поперчіть, якщо необхідно, прикрасьте петрушкою і подавайте на стіл.
3. Буряковий суп
Якщо хочете, можете назвати цей суп борщем, але в ньому набагато менше складових і готується він усього лише півгодини (це разом із підготовкою продуктів).
Складові:
- 400 г сирого буряка
- 100 г картоплі
- 1 баночка натурального йогурту
- 1 столова ложка олії лісового горіха
- збиті вершки
- ½ бульйонного кубика
Приготування:
-
Читайте также — 10 рецептів пісних страв
Підготуйте овочі: буряк почистьте і наріжте соломкою. Картоплю також слід очистити й нарізати дрібними кубиками. Покладіть в каструлю буряк та картоплю і залийте 2 склянками води.
- Розчиніть там же бульйонний кубик. Доведіть до кипіння і варіть протягом 15 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, все добре перемішайте, за бажанням зробіть пюре.
- Потім додайте в суп йогурт і олію. Приправте сіллю і перцем. Поверніть каструлю з супом на вогонь, підігрійте, але не кип’ятіть. Викладіть страву у порційні тарілки або піали, додайте трохи вершків і подавайте на стіл.
4. Рисовий салат із буряком та тунцем
Цей салат стане у пригоді для тих, хто старанно стежить за фігурою, оскільки він містить малу кількість калорій (196 на 1 порцію). Включення його до раціону харчування сприяє схудненню.
Складові:
- 150 г рису
- 1 відварений буряк
- 1 банка тунця у власному соку (160 г)
- 2 червоні цибулини
Для заправки:
- 3 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка бальзамічного оцту
- сіль і перець
Приготування:
-
Читайте также — 8 простих страв для вечора перед телевізором
Відваріть рис та дайте йому охолонути.
- Наріжте буряк кубиками.
- Нашаткуйте червону цибулю.
- Злийте з тунця сік та розімніть його виделкою.
- У мисці змішайте всі інгредієнти салату.
- Окремо приготуйте заправку.
- Полийте нею салат і добре все перемішайте.
- Зберігайте в холодильнику до подачі на стіл.
5. Буряк із сиром
А ось і буряк із сиром! Ця страва може стати чудовою закускою, яка окрім того є корисною для травного тракту.
Складові:
- 4 відварені буряки
- 350 г сиру
- 1 столова ложка рідкого меду
- 2 столові ложки бальзамічного оцту
- 3 столові ложки оливкової олії
- 6 гілочок кервеля
- сіль і перець
Приготування:
- Збийте вінчиком в мисці рідкий мед, оцет, масло, сіль та перець.
- Почистьте буряк і наріжте його досить товстими скибочками. Покладіть сир в миску, посоліть, поперчіть і перемішайте.
- Тепер в чашку по черзі викладайте скибочку буряка і шар сиру. Загалом, на кожну порцію необхідно по 4 скибочки буряка.
- Поставте чашку на 20-30 хвилин в холодильник. Промийте і висушіть гілочки кервеля.
- Перед подачею переверніть вміст чашки на тарілку.
- Прикрасьте кервелем і полийте соусом.
6. Тартар із копченої риби з буряком
Такого ви напевно ще не куштували! Цей французький рецепт я отримала після посиденьок у подруги, яка після чергової поїздки до Ніцци пригостила мене цією стравою. Це дуже смачне частування. Просто приготуйте та скуштуйте цю смакоту!
Складові:
- 300 г копченої пікші або тріски
- 100 г вершкового сиру
- 2 зубчики часнику
- цедра половини лимона
- ½ відвареного буряка
- перець
Приготування:
-
Читайте также — 10 рецептів вишуканих страв з курячого філе
Наріжте кубиками рибу і буряк. Покладіть буряк на дно шести склянок.
- Подрібніть часник та ретельно змішайте його із сиром, додайте до суміші лимонну цедру. Викладіть цю масу на буряк (по 1-2 столові ложки на порцію). Поперчіть.
- Додайте нарізану кубиками пікшу. Викладайте по черзі рибу та буряк декілька разів. Поставте в холодильник на 3 години.
- Подавайте страву охолодженою.
7. Польський борщ
Зрозуміло, що краще нашого борщу нічого немає і бути не може, але чому б для різноманітності не спробувати новий рецепт нашої улюбленої страви?
Складові:
- 500 г яловичого ошийка
- 100 г бекону
- 500 г капусти
- 500 г буряку
- 250 г селери
- 1 велика цибулина
- 1 цибулина порей (маленька)
- 1 столова ложка нарізаної петрушки
- 1 столова ложка винного оцту
- сметана
- сіль і перець
Приготування:
-
Читайте также — 9 рецептов салата из морепродуктов
Доведіть 1,5 л води до кипіння, додайте сіль та перець. Покладіть у каструлю з водою м’ясо, закип’ятіть і варіть ще 30 хвилин.
- Вимийте капусту, розріжте на четвертинки, видаліть серцевину і наріжте листя на смужки.
- Почистьте і промийте буряк. Наріжте 3/4 соломкою, решту натріть на тертці й полийте оцтом.
- Почистьте селеру та цибулю. Наріжте їх. Подрібніть цибулю.
- Після 40 хвилин варіння м’яса, додайте всі овочі, крім буряка з оцтом. Накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні 50 хв.
- У кінці приготування додайте тертий буряк. Посипте петрушкою.
- Подавайте борщ зі сметаною.
Ці прекрасні страви з буряком дійсно варто готувати якомога частіше. Вони урізноманітнять ваше меню, допоможуть нормалізувати травлення та кровообіг і просто наситять вас у будь-який час доби. А які частування ви готуєте з буряка?