Куряче філе — це корисний та універсальний продукт, який високо цінується за свої дієтичні властивості. М’ясо курячих грудок легке, нежирне, містить мало холестерину та легко засвоюється організмом. З філе курки можна приготувати безліч чудових страв. Такі частування підійдуть і для святкової вечері, і для звичайного обіду. Я зібрала для вас 10 рецептів вишуканих страв із курячих грудок. Сподіваюсь, що вони припадуть вам до смаку.
1. Курячі грудки, запечені з томатами та сиром
Неодмінно почастуйте свою сім’ю стравою, у складі якої є біле м’ясо курки, помідори та сир. Поєднання цих продуктів не залишить нікого байдужим.
Склад:
- 6 великих курячих грудок
- сіль і перець за смаком
- паприка
- 1 ч. л. солі чилі
- 1 зубчик часнику
- 3 гілочки базиліку
- 8 великих томатів
- 200 г бринзи
- 50 г тертого голландського сиру
- 450 г вершків
- 1 ст. води
- 2 ст. л. загусника для соусів
- 1 ст. л. топленого масла
Приготування:
- Промийте курячі грудки та висушіть.
- Натріть їх сіллю, перцем, паприкою та сіллю чилі.
- Потім обсмажте м’ясо на пательні разом із дрібно нарізаним часником. 6 помідорів наріжте кружальцями, а 2 помідори пошаткуйте дрібними кубиками.
- Змішайте збиті вершки та загусник та додайте в нарізані кубиками помідори.
- Полийте цим соусом обсмажені курячі грудки.
- На кожну з них викладіть по 4 скибочки помідора. Посипте їх сиром та базиліком.
- Випікайте приблизно 30 хвилин при температурі 160° С.
- Як гарнір я рекомендую рис та салат.
2. Курячі грудки, фаршировані сиром та шинкою
Чи могла я колись подумати, що м’ясо можна фарширувати м’ясом? Але коли я спробувала курячі грудки, фаршировані шинкою, то зауважила, що це чудове поєднання! Приготування цієї страви не забере у вас багато часу, а ваші гості будуть у захваті від такого делікатесу.
Склад:
- 2 курячих грудки
- 250 мл білого вина
- 250 мл овочевого бульйону
- 100 г сиру фета
- 3 ст. л. коричневого тростинного цукру
Приготування:
- Змішайте біле вино та овочевий бульйон у каструлі. Поки рідина дійде до кипіння, підготуйте м’ясо.
- Зробіть надріз уздовж курячої грудки та заповніть сиром.
- Потім оберніть філе 3 скибками (в залежності від розміру грудок) шинки так, щоб шматочки не розпалися.
- Далі обсмажте з кожної сторони та покладіть до каструлі на 10-15 хвилин.
- Варіть грудки на повільному вогні.
- Нагрійте глибоке деко в духовці до 70° C. Викладіть у нього філе.
- Вино та бульйон закип’ятіть знову та додайте тростинний цукор, щоб зробити соус.
- Подавайте цю страву разом з овочами.
3. Запечене куряче філе з персиком та голландським соусом
Вся принадність курячих грудок полягає у тому, що вони ідеально поєднуються як з овочами, так і з фруктами. Ви любите персики? Я їх обожнюю. А тому запечене куряче філе з персиками, то моя улюблена страва. Ці соковиті фрукти роблять м’ясо настільки ніжним, що хочеться готувати це частування чи не кожного дня.
Склад:
- 2 курячих грудки
- 1 банка консервованих персиків
- 1 паковання голландського соусу
- 0,5 ст. вершків або молока
- спеції
Приготування:
- Курячі грудки можна порізати або залишити цілими. Натріть їх спеціями. Потім обсмажуйте на пательні зо 3 хвилини.
- Далі покладіть м’ясо в деко, а зверху покладіть персики. Розбавте голландський соус вершками або молоком.
- Залийте цією сумішшю персики і м’ясо. Випікайте грудки при температурі 180° C градусів, приблизно 25 хвилин.
- В якості гарніру чудово підходить рис, овочевий салат і спаржа.
4. Куряче філе по-середземноморськи
Якщо ви хочете приготувати щось особливе, то куряче філе по-середземноморськи — це ідеальний варіант. Вже сама назва цієї страви навіює прекрасні спогади про відпустку, а від її вигляду просто слинки течуть. До того ж, така смакота готується дуже просто і швидко.
Склад: (1 порція)
- 1 ч. л. оливкової олії
- 1 куряча грудка
- 40 г моцарели
- 80 г нарізаного цукіні
- 1 нарізаний томат
- чорний перець за смаком
- базилік
- орегано
Приготування:
- Зробіть кілька надрізів уздовж курячої грудки.
- Наріжте моцарелу на скибочки та заповніть нею розрізи в м’ясі.
- Візьміть форму для запікання та покладіть туди цукіні та помідори.
- Змастіть їх оливковою олією та додайте орегано і базилік.
- Викладіть на овочі філе і щільно загорніть у фольгу. Випікайте 30 хвилин при температурі 200° C у попередньо розігрітій духовці.
- Подавайте курочку з локшиною або рисом.
5. Куряче філе по-італійськи
Італійську кухню люблять у всьому світі. Якщо ви також є її прихильником, то спробуйте приготувати куряче філе у білому вині з італійськими травами. Біле вино додасть страві тонкий і неповторний смак. Ви та ваші гості будуть у захваті від такого частування.
Склад:
- 4 курячих грудки
- 1 ч. л. шавлії
- 4 скибочки шинки
- 2 помідори
- 2 ст. л. оливкової олії
- 8 ст. л. білого вина
- 150 г сметани
- сіль та перець за смаком
- розмарин
- чебрець
Приготування:
- Промийте філе під холодною проточною водою, висушіть і натріть перцем та шавлією.
- Кожну грудку оберніть у скибочку шинки та приколіть зубочистками.
- Далі обсмажте м’ясо з обох боків на повільному вогні. Потім вийміть з пательні та залиште в теплі.
- Змішайте вино і сметану до однорідної маси, а потім трохи проваріть.
- Нашаткуйте помідори та зелень і додайте в соус.
- Видаліть зубочистки з курячих грудок і також покладіть їх в соус. Варіть приблизно 2 хвилини.
- Приправте все це сіллю і перцем.
- У якості гарніру можна використовувати макарони всіх видів.
6. Курячі грудки в беконі
Ніжне куряче м’ясо в хрусткому беконі — це казкове поєднання смаків. Обов’язково почастуйте свою сім’ю цією стравою.
Склад:
- 4 курячих грудки
- 1 ст. борошна
- жир для смаження
- 4 скибочки сирого бекону
- 2 нарізаних цибулини
- сіль, перець за смаком
Приготування:
- Нагрійте жир у сковороді.
- Курячі грудки обваляйте в борошні та підсмажте з обох сторін, приправивши сіллю і перцем.
- Потім загорніть їх в бекон та знову відправте до пательні.
- Додайте цибулю та смажте поки бекон не стане хрустким.
- Подавайте з картоплею, макаронами або салатом.
7. Куряче філе з овочами та рисом
Куряче філе, овочі та рис створюють чудовий тандем. Крім того, готується така страва легко та швидко. Спробуйте та переконаєтесь у цьому самі.
Склад:
- 500 г курячих грудок
- 1 цибулина
- 600 мл курячого бульйону
- 2 морквини
- 150 г відвареного рису
- 150 г горошку
- 1 стакан сметани
- 1 ст. л. борошна
- 3 ст. л. олії
- сіль і перець за смаком
Приготування:
- Розріжте філе на невеликі шматочки.
- Цибулю нашаткуйте кубиками, а моркву невеликими кільцями.
- Підсмажте цибулю з нарізаними курячими грудками. Додайте рис і моркву і тушкуйте 2 хвилини.
- Потім посипте борошном, ретельно перемішайте і додайте бульйон. Перемішайте все ще раз, щоб борошно не взялося грудкою.
- Додайте зелений горошок та сметану і перемішайте. Доведіть до кипіння і варіть із закритою кришкою приблизно 20-25 хвилин.
- Час від часу помішуйте.
- Приправте сіллю та перцем і пригощайтесь.
8. Запечена куряча грудка з шинкою та зеленою цибулею.
Як ви вже помітили, куряче філе чудово поєднується з шинкою і беконом. Тому пропоную вашій увазі ще один рецепт курочки з шинкою.
Склад:
- 400 г курячого філе
- 200 г сметани
- 100 г шинки, нарізаної кубиками
- 1 червоний болгарський перець
- 1 пучок зеленої цибулі
- 0,5 пучка петрушки
- сіль та перець за смаком
- вершкове масло для змащування форми
Приготування:
- Змастіть форму вершковим маслом. Промийте курячі грудки, висушіть, наріжте тонкими скибочками та покладіть у форму. Приправте сіллю і перцем.
- Видаліть насіння з перцю, промийте і дрібно наріжте.
- Нашаткуйте цибулю тонкими кільцями та подрібніть петрушку.
- Змішайте нарізану кубиками шинку і сметану з іншими компонентами та залийте сумішшю курку.
- Випікайте в духовці 35 хвилин при температурі 180° C. Як гарнір можна використовувати картоплю-фрі та салат.
- Макаронні вироби та рис я б не рекомендувала, тому що сметанний соус недостатньо для них підходить.
9. Куряче філе у глазуруванні
Дуже оригінальна страва. Вона буде прекрасним частуванням для особливої вечері.
Склад:
- 4 курячих грудки
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. вершкового масла
- 70 мл курячого бульйону
- 5 ст. л. меду
- 3 ч. л. розмарину
- 1 перець чилі
- 4 зубчики часнику
- сіль за смаком
Приготування:
- Змішайте бульйон, розмарин, мед та додайте туди подрібнений часник і чилі.
- Тушкуйте всі інгредієнти до утворення в’язкого сиропу.
- Курячі грудки обсмажте в оливковій олії і вершковому маслі, додавши солі.
- Потім полийте філе сиропом і відправте в духовку на 10-12 хвилин при температурі 180° С.
- Подавайте страву гарячою.
10. Курячі грудки по-гавайськи
Хочете втекти від сірих буднів? Тоді приготуйте курячі грудки по-гавайськи. Коли ви спробуєте цю страву, то відчуєте себе на прекрасному острові. Крім того, знайти інгредієнти для цього частування не складно, тому що вони є у будь-якому супермаркеті.
Склад:
- 300 г курячого філе
- 1 ст. л. гірчиці середньої гостроти
- 0,5 ст. л. солодкої гірчиці
- 2 ст меду
- 2 ст рослинної олії
- 50 мл вершків
- 0,5 банки кілець ананаса
- 20 мл ананасового соку
Приготування:
- Натріть філе сіллю та перцем. Злегка обсмажте його на рослинній олії.
- Додайте мед та гірчицю і тушкуйте 2 хвилини.
- Полийте все вершками, перемішайте та доведіть до кипіння.
- Після цього налийте ананасовий сік і тушкуйте ще 5-7 хвилин.
- Подавайте курочку з рисом або локшиною.
Куряча грудка чудово підходить для приготування гарячих страв, салатів, супів, пирогів та закусок. Вона ідеально поєднується з будь-якими видами овочів, грибами, рисом, сиром і навіть фруктами. Її можна тушкувати, запікати, варити, панірувати, смажити, фарширувати. Який із цих рецептів вам сподобався найбільше? А можливо у вас є свої унікальні рецепти з курячим філе? Поділіться ними в коментарях.