Великий піст триває, а це означає, що у цей період слід обмежувати себе в харчуванні. Забороняється вживати їжу молочного і тваринного походження. Але це не говорить про те, що потрібно морити себе голодом і відмовитися від смаколиків.
У кожної господині в арсеналі є свої рецепти пісних страв, якими вона радує себе і своїх близьких. Ivetta поділиться з тобою своїми рецептами, ми впевнені, що деякі з них ти обов’язково візьмеш до уваги! Ми хочемо показати тобі, що піст — це не голодно і не нудно, а тому підібрали для тебе топ-10 рецептів цікавих, корисних і смачних пісних страв.
1. Грибний суп
Суп із сушених грибів — чудова знахідка для тих, хто дотримується посту, оскільки це дуже ситна, ароматна та смачне страва.
Про рецепт:
- Національна кухня: Європейська
- Тип страви: Супи
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 35 хв
- Готується за: 45 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 39 ккал.
Складові:
- Сушені білі гриби — 40 г
- Картопля — 2 шт.
- Цибуля
- Морква
- Сіль і перець — за смаком
Ось як приготувати грибний суп:
- На ніч потрібно замочити гриби у воді, зранку промити їх декілька разів, нарізати соломкою та додати у каструлю із водою (використовується 1 літр води), а далі варити їх 25-30 хвилин.
- Потім необхідно почистити картоплю і додати її до грибного бульйону.
- Наріжте цибулю, моркву натріть на крупній тертці та обсмажте на пательні.
- Додайте цибулю і моркву в каструлю та варіть їх протягом 5 хвилин. Сіль, перець або інші спеції додавайте за смаком.
Читайте также — Постное меню от Дромова и Доманского: Рис с овощами по-тайски в ананасе
2. Паштет із квасолі
Дуже проста у приготуванні пісна закуска!
Про рецепт:
- Національна кухня: Європейська
- Тип страви: Закуски
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 25 хв
- Готується за: 35 хв
- Калорійність (на 100 грам): 206 ккал.
Складові:
- Квасоля — 150 г
- Цибуля — 1 шт.
- Кунжут — 50 г
- Часник — 3 зубчики
- Лаваш — 1 шт.
- Лимон — 1 шт.
- Оливкова олія — 80 мл
- Сіль — за смаком
Ось як приготувати паштет із квасолі:
- Квасолю промити і замочити на ніч у воді.
- Вранці воду злити та варити квасолю 1,5 години.
- Цибулю почистити, нарізати і підсмажити на оливковій олії.
- Потім слід змішати квасолю і цибулю і подрібнити їх у блендері.
- Окремо в блендері подрібнити кунжут і додати його в пюре, влити у суміш оливкову олію і збити до густої консистенції.
- Часник подрібнити, потовкти разом із лимоном і сіллю, отриманий сік додати до готового паштету.
- Намастіть лаваш цим паштетом, згорніть у рулет і прикрасьте зеленню.
3. Тефтелі
Тефтелі з гречки та грибів — чудова альтернатива улюбленим м’ясним тефтелям.
Про рецепт:
- Національна кухня: Європейська
- Тип страви: Основна страва
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 35 хв
- Готується за: 45 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 208.5 ккал.
Складові:
- Гречана крупа — 1 склянка
- Печериці — 700 г
- Цибуля — 3 шт.
- Томатний соус — 5 ст. л.
- Панірувальні сухарі
- Зелень
- Сіль, перець — за смаком
Ось як приготувати тефтелі:
- Дрібно нашаткуйте гриби, цибулю і зелень, розігрійте пательню і обсмажуйте на ній цибулю протягом 5 хвилин, після чого додайте гриби та смажте ще 15 хвилин.
- Зваріть гречану кашу. Гриби і цибулю подрібніть у блендері, змішайте із кашею.
- Із отриманої суміші зробіть кульки, обваляйте їх в борошні та панірувальних сухарях та обсмажте.
- Покладіть готові тефтелі в каструлю та приготуйте підливу: 5 столових ложок соусу розведіть із водою, додайте сіль і перець за смаком. Налийте томатний соус в каструлю та тушкуйте 10 хвилин.
Читайте также — 8 правил выпечки домашней сдобы на Пасху
4. Салат із буряка з волоськими горіхами
Корисний, смачний, пісний — плюси цього салату можна перераховувати і перераховувати!
Про рецепт:
- Національна кухня: Російська
- Тип страви: Салати
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 35 хв
- Готується за: 45 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 133.9 ккал.
Складові:
- Буряк — 6 шт.
- Часник — 2 шт.
- Зелена цибуля
- Оливкова олія — 1 ст. л.
- Свіжий коріандр — 1 ст. л.
- Винний оцет — 1,5 ч. л.
- Грецькі горіхи
Ось як приготувати салат із буряка та волоськими горіхами:
- Буряк та неочищений часник покласти в каструлю, залити водою, накрити кришкою і поставити в мікрохвильову піч на 7-9 хвилин.
- Потім буряк слід натерти, часник очистити і розім’яти.
- У миску до часнику додати масло, оцет, нарізаний коріандр і білу частину цибулі, перемішати.
- До натертого буряка додати приготовлену суміш, перемішати, посипати волоськими горіхами.
5. Салат зі смаженої моркви та апельсинами
Дуже корисний вітамінний салат приготування якого займає не більше 15 хвилин.
Про рецепт:
- Національна кухня: Російська
- Тип страви: Салати
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 35 хв
- Готується за: 45 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 225 ккал.
Складові:
- Морква — 500 г
- Апельсин — 200 г
- Оливкова олія — 30 мл
- Пудра цукрова — 20 г
- Кориця — 10 г
- Горіх мускатний — 3 г
Ось як приготувати салат зі смаженої моркви та апельсинами:
- Моркву наріжте соломкою та обсмажте на пательні.
- Очистіть апельсин і наріжте скибочками.
- Всі інгредієнти перемішайте, додайте корицю, мускатний горіх і цукрову пудру.
Читайте также — Великий пост: рецепт спринг-роллов с болгарским перцем и микрогрином
6. Пісні оладки
Порадуй свою кохану людину надзвичайно смачними оладками на сніданок!
Про рецепт:
- Національна кухня: Російська
- Тип страви: Десерт
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 35 хв
- Готується за: 45 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 127.8 ккал.
Складові:
- Борошно пшеничне — 20 г
- Дріжджі — 30 г
- Сіль, цукор — за смаком
Ось як приготувати пісні оладки:
- Розвести дріжджі у теплій воді.
- Додати борошно, сіль, цукор, розмішати до однорідної суміші.
- На розігріту пательню ложкою викладати тісто.
- Обсмажити оладки до золотистої скоринки.
7. Дикий рис зі шпинатом
Рис і шпинат — чудові продукти, які корисні не тільки для фігури, але і для організму в цілому.
Про рецепт:
- Національна кухня: Європейська
- Тип страви: Основна страва
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 5 хв
- Приготування: 20 хв
- Готується за: 25 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 137.6 ккал.
Складові:
- Дикий рис — 180 г
- Заморожений шпинат — 1 упаковка
- Волоські горіхи — 150 г
- Оливкова олія
Ось як приготувати дикий рис зі шпинатом:
- Відварюйте рис протягом 40 хвилин.
- Потім обсмажте шпинат на оливковій олії та змішайте його з рисом і волоськими горіхами.
- Смажте до готовності ще 5 хвилин на маленькому вогні.
8. Кус-кус із фруктами
Прекрасний гарнір із мінімальним вмістом калорій.
Про рецепт:
- Національна кухня: Європейська
- Тип страви: Основна страва
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 5 хв
- Приготування: 20 хв
- Готується за: 25 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 376 ккал.
Складові:
- Кус-кус — 280 г
- Маргарин — 2 ст. л.
- Апельсиновий сік — 2 склянки
- Ківі — 1 шт.
- Червоний виноград — 1 стакан
- Терта шкірка апельсина — 1 ст. л.
- Сіль — за смаком
Ось як приготувати кус-кус із фруктами:
- Змішати в каструлі маргарин, шкірку апельсина, сіль і апельсиновий сік та довести суміш до кипіння.
- Додати кус-кус, накрити кришкою і дати настоятися ще 5 хвилин.
- Нарізати виноград і ківі, збити готовий кус-кус виделкою і додати фрукти.
- Можна прикрасити страву листям салату.
Читайте также — Закуска из свеклы с творогом
9. Бананові булочки
Не потрібно боятися того, що ти погладшаєш. Піст — це найкраща дієта!
Про рецепт:
- Національна кухня: Європейська
- Тип страви: Випічка
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 1 година 50 хв
- Готується за: 2 години
- Калорійність (на 100 грамів): 326 ккал.
Складові:
- Банани — 2 шт.
- Олія — 20 мл
- Борошно пшеничне — 15 г
- Пластівці вівсяні — 200 г
- Розпушувач — 10 г
- Вода — 30 мл
- Горіхи — 50 г
Ось як приготувати бананові булочки:
- Банани розім’яти в пюре, додати масло і ретельно перемішати.
- Подрібнити горіхи, змішати борошно, розпушувач, горіхи і пластівці.
- До отриманої суміші додати бананове пюре, замісити тісто і зробити невеликі булочки.
- Розігріти духовку до 180 градусів, викласти булочки в деко і випікати 20-25 хвилин.
10. Рисові кульки з вишнею
Будь впевнена, що такого десерту твої гості ще ніколи не куштували!
Про рецепт:
- Національна кухня: Європейська
- Тип страви: Десерт
- Вихід: 2-4 порції
- Підготовка: 10 хв
- Приготування: 35 хв
- Готується за: 40 хв
- Калорійність (на 100 грамів): 340 ккал.
Складові:
- Рис — 200 г
- Вишня — 100 г
- Лимон — 50 г
- Сіль, цукор — за смаком
Ось як приготувати рисові кульки з вишнею:
- Рис зваріть в 50 мл води.
- Додайте до нього 2 столові ложки цукру і 1 столову ложку лимонного соку та дайте охолонути.
- Зробіть із рису невеликі коржі, додайте в них по 2-3 вишні, а потім зробіть кульки.
Поділися в коментарях своїми улюбленими рецептами пісних страв. Ми впевнені, що у тебе є декілька фірмових рецептів смаколиків, якими ти підкорила не одне чоловіче серце!